Tijdschrift - Historische Vereniging Klenckerheugte

Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Ga naar de inhoud
Tijdschrift
Algemeen
Klenckerheugte geeft vier keer per jaar het tijdschrift Klenckerheugte uit. Leden krijgen het tijdschrift gratis thuis gestuurd. Het tijdschrift verschijnt rond 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november en wordt uitgegeven door Uitgeverij Drenthe in Beilen.
Losse nummers zijn – zolang de voorraad strekt - te koop voor € 6,-- per stuk. Voor  nummers ouder dan vijf jaar geldt de helft van de prijs. Zie onze winkel.

Redactie
De redactie van het tijdschrift bestaat uit de volgende personen:
Harm Jan Lesschen (eindredactie) (tel.: 0524-581505/e-mail: lesschenhj@hotmail.com)
Annemiek Meijer
Ab Kamping
Klari Arp-Smid
Jan Kruimink
Inhoud tijdschrift
Nummer november 2024 jaargang 24 nr. 4
 
 
De geschiedenis van het voortgezet onderwijs in Oosterhesselen (deel 3).De periode ULO, MAVO en Scholengemeenschap, Harm Jan Lesschen.
 
In deze aflevering van het voortgezet onderwijs vertellen drie oud-leerlingen en vijf leerkrachten over hun ervaringen in genoemde periode.
 
 
De drie scholen voor het openbaar onderwijs in Gees, Harm Jan Lesschen.
 
De eerste openbare lagere school in Gees werd in 1860-1861 gebouwd op de hoek van de Dorpsstraat en de Oude Steeg, in de volksmond ook wel de Kromme Elleboog genoemd. Deze school heeft er tot 1903 gestaan. Toen werd aan de rand van Gees op een perceel grond van de familie Oldenhuizing de tweede openbare lagere school gebouwd. Deze school stond er tot 1958. Toen werd op 31 oktober 1958 de derde school in gebruik genomen, ook aan de Schoolstraat ongeveer 100 meter verwijderd van de tweede. Deze school kreeg een naam en wel OLS 1958. De gemeente Oosterhesselen was in de jaren 50 erg actief wat betreft scholenbouw. De naamkeuze was erg gemakkelijk, namelijk openbare lagere school in combinatie met het bouwjaar (1958). Op 7 december 2023 werd gestart met de afbraak van dit gebouw om bouwruimte te maken voor een vijftal woningen. Het betekende ook dat er na 162 jaar geen concrete herinnering meer is aan het openbaar onderwijs in Gees. Een informatiebord op de woning Dorpsstraat 37 geeft nog wel aan dat dit gebouw ooit de eerste school in Gees was.
 
 
Kanaal Coevorden – Zwinderen, Gerrit Gommer.
 
De aanleg van kanalen rondom Coevorden had grote invloed op de omgeving. Het landschap veranderde drastisch. Daarnaast kreeg de samenleving een andere dimensie, buurtgemeenschappen werden door de aanleg in tweeën gedeeld, waardoor zowel gronden als buren van elkaar werden gescheiden. Tevens moest bij de aanleg van het kanaal Coevorden – Zwinderen een boerderijtje worden afgebroken. Het kanaal kwam niet zomaar tot stand. Financiën, bezwaren en onder andere de ligging gooiden herhaaldelijk roet in het eten. Dit leidde door de jaren heen tot wijzigingen of zelfs tot het volledig stop zetten van de voorgestelde plannen.
Klik op de knop hierboven om het EXEL bestand te downloaden.
U kunt het bestand op uw eigen computer opslaan.
In dit bestand kan gesorteerd, geselecteerd en onder andere gezocht worden op auteur,
nummer van een tijdschrift, titel van een artikel.
Webmaster Jan Arp
Terug naar de inhoud